Mezcal, kur mezcaleros vadina šūvius.
Nedažnai randate spiritą, kurį valdo tie, kurie patys gamina eliksyrą. Wahaka Mezcal bendrasavininkis ir distiliuotojo meistras Alberto „Beto“ Moralesas susieja senąsias Oachakos tradicijas su šiais laikais, kad sukurtų bendruomenę, kokybę ir pagarbą žemei atstovaujantį mezkalą.
„Stebėdamas, kaip tėvas dirba laukuose, o mama gamina maistą visiems, kurie jam padėjo, įkvėpė mane daryti kitaip – ne tik parduoti produktą dideliais kiekiais, bet ir sukurti savo prekės ženklą“, – sako Beto.
„Mes – aš ir mano šeima – esame akcininkai ir buvome visiškai integruoti į projektą – retenybė Mezcal pasaulyje.
Kiekviename Wahaka Mezcal žingsnyje Moralesas neabejotinai gerbia žemę, iš kurios gimė Oachacan žmonės, ir daugybę agavų veislių.
„San Dionisio Ocotepec mieste, nedideliame kaime, kuriame yra mūsų „palenkė“ arba spirito varykla, yra palaimintas didžiulis agavų, ūkiuose auginamų, laukinių, žemumų ir aukštumų veislių įvairovė“, – pasakoja Beto.
„Auktis virš jūros lygio, oras, dirvožemis ir podirvis prisideda prie skirtingų savybių, maistinių medžiagų ir mineralų, kurie padeda atskirti ir sukoncentruoti agavų cukrų distiliavimo metu, todėl gauname labai aukštos kokybės mezkalį.
Puikios tikrojo mezcalero, meistro mezcal distiliuotojo, vadovaujančio prekės ženklui, žinios daro skirtumą. Tačiau ne tik jo įspūdinga distiliavimo patirtis išduoda puikią mažų partijų mezkalį – tai jo šeimos ir bendruomenės palikimas, kurių zapotekų kultūra yra senesnė nei pati mezcal.
„Wahaka Mezcal yra sunkaus darbo, vienybės ir Oachakos valstijos simbolis, kai žmonės kasdien dirba, kad padėtų maistą ant savo stalo“, – priduria Beto.
„Deja, matėme, kad daugelis gamintojų industrializuoja savo procesus, kad patenkintų paklausą, aukodami aspektus, dėl kurių Mezcal yra ypatingas. Mes išliekame įsipareigoję savo tradicijoms, amatininkų metodikoms, bendruomenei ir agavoms, kurios daro mūsų mezcal unikalų.
Reklamos nepaisymas jaučiamas su kiekvienu Wahaka’s Mezcal gurkšniu, nesvarbu, ar Espadín, ar retas Tobalá. Kokybė yra aiški tema, kurios nebūtų be galingos Oaksako bendruomenės, kurią Wahaka mezcal palaiko įdarbindamas, saugodamas vietines buveines ir dar daugiau.
Nors Moralesas visada duoda atgal, jis vis tiek juda į priekį – šį kartą su nauju leidiniu, kuris suteiks mums intymią vietą prie jo šeimos stalo. Remiantis Morales motinos Zaponautos receptu, Spirit of New Horizons yra pirmasis Oaxacan mezcal kavos gėrimas rinkoje. Tai alkoholiniai gėrimai, skirti kurstyti ateitį, o tai, kaip mums primena Moralesas, negali būti padaryta be pagarbos praeičiai.