Moliūgų pavertimas į sake panašiu gėrimu gali atrodyti keistai, tačiau tai kūrybiškas būdas kovoti su maisto švaistymu gaminant skanų, sezoninį gėrimą.
Kiekvieną Heloviną Jungtinėse Valstijose išmetama stulbinanti 1,3 milijardo svarų moliūgų. Takashi Sato, aštuntos kartos aludaris ir „San-J Tamari“ prezidentas, ragina žmones pakeisti savo raižytų dekoracijų būdą. „Sato“ socialinėje žiniasklaidoje skatina unikalų tvarumo posūkį, ragindamas žmones paversti likusius „jack-o-lanterns“ skanius fermentuotus gėrimus, o ne juos išmesti. Jo sezoninė kampanija siūlo receptą moliūgų amazake – į sake panašų, švelniai saldų japonišką gėrimą, skirtą kovoti su maisto švaistymu, o šaltesniems mėnesiams pridėti ką nors unikalaus.
„Helovinas yra tokia plačiai paplitusi šventė, kai tiek daug moliūgų tiesiog išmetama. Pateikus iššūkį žmonėms kūrybiškai mąstyti, kaip juos pakartotinai panaudoti, tai tampa smagiu būdu išspręsti šią problemą.
Sato tiki, kad naudojant fermentaciją – techniką, kuri yra svarbiausia jo šeimos alaus darymo palikimui, ji padeda išvengti gedimo ir prailgina maisto naudojimo laiką. Sato nuomone, moliūgų panaudojimo reklama reiškia ne tik atostogų reklamavimą; kalbama apie visuomenės požiūrio į tvarumą pasikeitimą. Fermentacija, ypač naudojant koji, japonišką pelėsį, kuriame gausu fermentų, padeda išryškinti natūralų moliūgų saldumą nepridedant cukraus, todėl jie tampa aromatingesni ir universalesni. Koji fermentai skaido angliavandenius, sustiprindami moliūgų skonį ir sukurdami sodrų, malonų skonį. Koji gamina fermentus, kurie skaido angliavandenius kruopščiau nei kiti įprasti gaminimo būdai, todėl moliūgų amazake yra unikalus ir prieinamas žmonėms, norintiems išbandyti tvarų maistą namuose. San-J tyrėjų komanda kruopščiai dirbo ties moliūgų amazake receptu, paprastai skirta sojos gaminiams, ir naudojo savo patirtį dirbdama su moliūgais. Moliūgą derino su koji ryžiais, kad padidintų saldumą ir išryškintų savitą skonį.
„Tai taip įdomu, kai galime pritaikyti savo ilgametes koji žinias naujoje srityje.
Norėdami paskleisti žinią, Sato ir jo komanda nuėjo taip toli, kad lankė universiteto paskaitas ir hakatonus. Neseniai Stanfordo universitete vykusioje paskaitoje studentai dalijosi naujoviškomis idėjomis, pavyzdžiui, iš perteklinių pasėlių sukurti fermentuotus pagardus, kurie būtų naudojami kavinėse. Šios iniciatyvos ne tik skatina tvarumą, bet ir įkvepia jaunesnes kartas taikyti įvairius maisto švaistymo mažinimo būdus.
Sato nuomone, moliūgų atliekos yra tik vienas iš daug didesnės problemos aspektų. Jis tikisi, kad jo kampanija paskatins žmones visoje šalyje apsvarstyti, kaip jie galėtų sumažinti maisto švaistymą naudodami vietinę produkciją savo bendruomenėse. Pradėdamas nuo mažo ir dirbdamas su regioniniais ingredientais, Sato tiki, kad individualūs veiksmai gali kartu paskatinti reikšmingus pokyčius. „Bendras šių pastangų poveikis gali turėti įtakos platesnei auditorijai ir sukurti tvarius pokyčius.

Moliūgų Amazake
Takashi Sato, San-J
Ingredientai
- Moliūgas (5 uncijos be odos)
- Koji (4 uncijos)
- Vanduo (10 uncijų pradžioje ir dar vienas viduryje)
Pasiruošimas
- Supjaustykite moliūgą ir išimkite sėklas. Kepkite moliūgus mikrobangų krosnelėje 4-5 minutes ir palikite, kol atvės.
- Išimkite odą.
- Moliūgą gerai sutrinkite.
- Įpilkite vandens ir koji.
- Gerai išmaišykite.
- Sudėkite moliūgus į greitą puodą arba lėtą viryklę.
- Instant Pot pasirinkite „Keep Warm“ su vidutine temperatūra.
- Nustatykite laikmatį į 12 valandų.
- Kitoms viryklėms nustatykite 140 F temperatūrą.
- Per tas valandas du kartus gerai išmaišykite.
- Neuždėkite dangčio.
- Vietoj to, ant viryklės uždėkite rankšluostį.
- Galite įpilti dar 10 uncijų vandens vieną kartą po 8 valandų, jei jis išgaruos ir sumažės.
- Jei pasibaigus 12 valandų vis dar jaučiate žolės skonį, galite pratęsti gaminimo laiką dar 12 valandų ar net ilgiau.
- Tomis valandomis / dienomis turėtumėte įpilti pakankamai vandens.
Papildomos pastabos
Pastaba: jei jums nepatinka grūdėti ryžiai, pabaigoje galite naudoti maišytuvą. Taip pat galite įpilti daugiau vandens, jei jis per tirštas.
Termoso receptas
Pasiruošimas
- Suberkite moliūgus į puodą ir įkaitinkite iki 140 laipsnių.
- Sudėkite moliūgus į termosą ir palikite.
- Per 12 valandų sacharifikacijos patikrinkite temperatūrą vieną ar du kartus.
- Jei temperatūra nukris, vėl šildykite moliūgus į keptuvę ir sudėkite atgal į termosą.
- Palikite moliūgus termose iš viso 12 valandų nuo pradžios.