Balkanų marinuotų daržovių mišinys (bulgariškai vadinama Turshiya) su marinuotais žiediniais kopūstais, morkomis, salierų lapeliais, paprika, česnaku. Lengvai pagamintas su actu ir prieskoniais, šis pagardas paruošiamas vos per mėnesį.
Turšija yra tradicinis bulgariškas marinuotų daržovių mišinys, dažniausiai mėgiamas Balkanuose. Jis gaminamas fermentuojant įvairias daržoves, pvz morkos, žiediniai kopūstai, paprikos, žalieji pomidorai, salierai vandens, druskos, acto ir prieskonių sūryme. Fermentacijos procesas suteikia daržovėms aštrų, rūgštų skonį ir padeda jas išsaugoti žiemos mėnesiais.
Turšija paprastai ruošiamas rudenį ir valgomas šaltesniais mėnesiais, dažnai patiekiamas kaip garnyras, užkandis ar salotos prie mėsos ar pagrindinių patiekalų. Jis ypač populiarus šventiniu laikotarpiu, pavyzdžiui, per Kalėdas ir kitas žiemos šventes.
Yra daugybė būdų, kaip paruošti šį marinuotų daržovių mišinį. Mano močiutė stiklainius blanširavo karštame vandenyje, kol dangteliai įsmigdavo. Šiuolaikiškesnis būdas (tą, kurį šiandien jums parodysiu, išmokau iš savo uošvių) kaip konservavimo proceso dalį naudoja aspiriną, kartu su actu, druska ir cukrumi.
Ingredientai ir pakaitalai
- Žiedinių kopūstų galvutės(išvalytas, reikalingi tik žiedynai)
- Gvazdikėliai iš česnakoišvalytas
- Morkosnulupti ir supjaustyti
- Raudonas varpas paprikossupjaustyti gabalėliais
- Salierų lapai
- Norėdami pridėti: baltojo cukraus, jūros druskos, raudonojo vyno acto, saujos juodųjų pipirų, aspirino tablečių
- Karšta (bet ne verdant) vandens
Kaip pasigaminti marinuotų daržovių mišinį?
1: Visas daržoves nuvalykite, supjaustykite dideliais griebtuvais ir kuo sandariau išdėliokite stiklainiuose.


2: Supilkite cukrų, druską, aspiriną, actą, tada lėtai pilkite karštą vandenį (neverdančiu, nes gali sudužti stiklainiai). Visą laiką gerai suplakite, tada sandariai uždėkite dangčius ir gerai suplakite. Po to vieną ar dvi minutes purtykite kiekvieną dieną, kol daržovės bus visiškai marinuotos.
Ką patiekti su marinuotomis daržovėmis?
Dauguma mėgaujasi šiomis marinuotomis daržovėmis su Bulgarijos spiritu (Rakia) kaip užkandį arba su tradiciniu baltųjų pupelių troškiniu.


Balkanų marinuotų daržovių mišinys (Turshiya)
Balkanų marinuotų daržovių mišinys (Turshiya) su marinuotais žiediniais kopūstais, morkomis, pipirais, salierais ir česnakais – greitai rūgštus pagardas, kuriuo mėgaujasi visoje Bulgarijoje.
- 2 vidutinio dydžio žiedinių kopūstų galvutės, (išvalyti, reikalingi tik žiedynai)
- 7 česnako skiltelės, išvalytas
- 2 kg morkos, nulupti ir supjaustyti
- 2 kg raudonosios paprikos, supjaustyti gabaliukais
- 1 krūva salierų lapų
- 24 a.š. balto cukraus
- 12 a.š. jūros druska
- 1 litras raudonojo vyno actas, 6 %
- sauja juodųjų pipirų
- karštas (bet ne verdantis) vanduo
- 36 aspirino tabletės
-
Švarus ir supjaustykite visas daržoves bei pipirų žirnelius, jų pjaustyti smulkiais gabalėliais nereikia. Sutvarkyti juos kuo sandariau sudėkite į stiklainius.
-
Kitasįdėti į stiklainį: 9 aspirino tabletės, 3 valg. jūros druskos ir 6 valg. balto cukraus.
-
Supilkite Į kiekvieną stiklainį įpilkite 250 ml acto ir užpilkite karštu (bet ne verdančiu) vandeniu iki viršaus. Vieta ant dangtelių ir ranka priveržkite, tada stiklainius gerai suplakite. Padėkite ant sandėliuko lentynų.
-
Kartą per dieną (mėnesį ar ilgiau) pakratykite kiekvieną stiklainį, kad skoniai pasiskirstytų ir viršuje. Kai jie yra paruošti vartoti, jie keičia spalvą. Skonis turi būti rūgštokas ir itin traškus.
-
Kai stiklainis atidaromas, laikykite šaldytuve iki savaitės (arba laikykite vėsesnėje vietoje, jei žiemą) ir skanaukite.
ASPIRINAS: arba dar vadinama acetilsalicilo rūgštimi, naudojama marinuotų daržovių konservavimui, jų nevirinant vandenyje. Tai būdas gauti marinuotų daržovių be konservavimo vandens vonioje – tačiau jiems reikia tam tikros priežiūros – Stiklainius reikia purtyti kiekvieną dieną, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų kiekvienai daržovei – ypač ant viršaus.
Konservavimas VANDENS VONIOJE (šiam metodui nedėkite aspirino!):
- Į didelį puodą sudėkite konservavimo lentyną, tada sudėkite stiklainius į (galbūt norėsite naudoti mažesnius stiklainius, tada įpilkite 1 valg. druskos ir 2 v.š. cukraus kiekvienam po 3-5 v.š. acto). Uždenkite vandeniu ir lėtai užvirkite.
- Įsitikinkite, kad tarp stiklainių yra pakankamai vietos, nes jie gali sulūžti.
- Leiskite stiklainiams virti 8-10 minučių, visiškai panardintus į vandenį.
- Atsargiai išimkite iš verdančio vandens ir leiskite atvėsti ant vėsinimo grotelių.
- Leiskite stiklainiams stovėti vienoje padėtyje (nesukti ir nekratyti) 24–48 valandas. Tada patikrinkite, ar dangteliai tinkamai užsandarinti.
- Jei kai kurie dangteliai neužsiskleidė, įdėkite stiklainį į šaldytuvą ir mėgaukitės per artimiausias 7 dienas.
- Likusią dalį reikia suvartoti per vienerius metus nuo paruošimo.
Šiame įraše gali būti filialų nuorodų, žr. visą atskleidimo informaciją čia.